inloggen professionals

Kan ik door vrijen een nieuwe beroerte krijgen?

Mensen die getroffen worden door een beroerte en hun partners maken zich soms zorgen over hun seksuele relatie. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat seksuele opwinding een nieuwe beroerte kan veroorzaken. Voor die angst is geen reden.

Wel is het goed om er rekening mee te houden dat in de eerste fase na een beroerte de seksuele behoefte meestal verminderd is.

Er zijn veel mensen die na een beroerte het gevoel hebben dat ze hun lichaam niet meer kennen. Ze moeten wennen aan de nieuwe manier waarop hun lichaam reageert. Ook schaamte kan een rol spelen. Gelukkig komt de behoefte aan intimiteit en seksualiteit na verloop van tijd bij de meeste mensen terug. Loop daarom in het begin niet te hard van stapel. Ga samen op ontdekkingstocht naar wat er in de nieuwe situatie voor u beiden prettig is. Het is belangrijk dat u beiden blijft praten over uw gevoelens.

Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat ze de zin in vrijen verminderen en bij mannen de potentie verlagen. Bespreek, als u hier last van heeft, met uw (huis)arts of er alternatieven zijn zonder deze bijwerkingen.

Meer informatie vindt u in de brochure ‘Seksualiteit en Beroerte’ van de

Hart&Vaatgroep.