inloggen professionals

Mag ik op vakantie?

Daar is meestal niks op tegen. Rust, een andere omgeving, lekker bewegen geeft nieuwe energie. Ook vliegen is na een beroerte toegestaan. Vraag wel aan uw behandelend arts op welke termijn na de beroerte dit weer mag.

In warme landen dient u er voor te zorgen dat u genoeg vocht binnen krijgt (2,5 liter per dag). In de felle zon kunt u beter een hoofddeksel dragen.

Tijdens een reis waarbij u veel stil moet zitten, is het goed af en toe te bewegen; ga even lopen in het gangpad van bus of vliegtuig. Dit is belangrijk om een trombosebeen te voorkomen. Wanneer u een hoger risico op trombose hebt (bijvoorbeeld als u al eens een trombosebeen hebt gehad) en u langer dan vier uur moet zitten, wordt geadviseerd extra maatregelen te nemen, zoals elastische kousen of eenmalig een trombose spuitje vlak voor de reis. Overleg bij twijfel met uw (huis)arts.

Adviezen voor op vakantie:

  • Vergeet niet uw medicijnenlijst mee te nemen op vakantie. Deze kunt u bij de apotheek laten maken.
  • Het komt regelmatig voor dat er tijdens de reis bagage kwijt raakt. Verdeel daarom uw medicatie evenredig over uw handbagage en koffers.
  • Als u rolstoelafhankelijk bent is het verstandig om navraag te doen naar de toegankelijkheid van uw accommodatie, maar ook in de omgeving (bijvoorbeeld musea, theaters e.d.).
  • Er zijn verschillende organisaties die vakanties aanbieden voor mensen met een handicap. Informatie hierover vindt u in de Blauwe gids.