inloggen professionals

Moet ik een dieet gaan volgen?

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen voeding en hart- en vaatziekten. Een teveel aan verzadigde vetten (vetten die bij kamertemperatuur hard zijn) verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed en daarmee de kans op hart- en vaatproblemen.

Te veel zout kan de bloeddruk verhogen en een te hoge bloeddruk (boven de 130/80) vergroot de kans op een beroerte. Wees dus zuinig met verzadigde vetten en zout.

Voeding kan ook een goede invloed hebben. Gezond eten verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed en helpt daardoor de slagaders schoon te houden. Daarnaast houdt gezonde voeding het lichaamsgewicht op peil en dat kan een hoge bloeddruk helpen voorkomen, doordat het hart niet onnodig wordt belast.

Adviezen voor een gezonde voeding:

  • Eet veel vezelrijk voedsel, dus bijvoorbeeld volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst.
  • Eet twee ons groente en twee stuks fruit op een dag.
  • Drink minstens anderhalve liter vocht per dag zoals water, thee, ongezoet vruchtensap, halfvolle melkproducten en koffie (met mate).
  • Laat vetrijke tussendoortjes staan, neem daarvoor in de plaats fruit, een plakje ontbijtkoek of een boterham.
  • Gebruik onverzadigde vetten bij het koken. Dit zijn vetten die vloeibaar zijn bij kamer temperatuur (zoals olijfolie, vloeibare bak en braadproducten, zonnebloemolie).

Voor meer informatie zie de brochures over voeding, gewicht en koken van de hartstichting op www.hartstichting.nl